5,5 viikkoa on kulunut ja 26 päivää jäljellä. Odotan malttamattomana, että saa taas istua pentulaatikossa naskalihampaiden jyrsittävänä. Ultrassa näkyi 12 pientä tikittävää sydäntä, joten jää nähtäväksi paljonko sitten lopulta tulee. Emä pyöristyy koko ajan ja ruokahalu on palannut. Lara syö kaiken mitä nenän eteen laitetaan.

Odotettavissa jutustelevia, iloisia ja rakastettavia pieniä hoffin alkuja kaikenlaiseen harrastamiseen tai vaikka ihan oman kodin vahdiksi. Tärkeintä on rakastava, oma ihminen jokaiselle pienelle pennulle!

Onneksi Suomessa ei "vielä" ole hovawarteissa erikseen käyttölinjaa ja näyttelylinjaa. Jokaisen nk. käyttökoiran takaa löytyy ne samat koirat, kuin niiden "sohvaperunoidenkin" takaa. Hoffista on kaikenlaiseen harrastamiseen, koska se on hyvin monipuolinen rotu, mutta se harrastaminen hulluna ei ole pääasia, vaan ne hyvät rakastavat kodit, missä koira saa olla perheenjäsenenä. Ulkomaiset taustat eivät tee, niistä pennuista sen parempia kuin meidän suomalainen kanta. Sairauksia löytyy joka suvusta, vaikka kuinka piirreltäisiin kaavioita ja jätettäisiin ne hyvät suomalaiset koirat käyttämättä. Itse mietin välillä, kuinka rehellisesti niiden ulkolaisten koirien taustoista kerrotaan(?) Voiko kasvattaja sanoa 100%, että hänen koiriensa taustat ovat paljon terveempiä kuin suomalaisten koirien, joiden taustat tunnetaan rotujärjestössä todella hyvin. Kasvattaminenhan on kuitenkin hyvin paljon arpapeliä. Minä en ainakaan sano, että mun kasvatit olisivat sen parempia kuin muidenkaan kasvattajien, käytinpä sitten mitä koiria tahansa.

Olen omistanut hoffeja v. 1985, eikä minun mielestäni Suomessa voi puhua käyttölinjaisista hoffeista. Koirien suvuissa voi olla, että on tarkoituksella käytetty koiria, joilla on käyttötulos, silloin saadaan sukutaulu näyttämään joltain käyttölinjalta. Mutta noillakin koirilla on sisaruksia, joilla ei ole moisia meriittejä, jos niitä käytetään keskenään niin onko ne sitten niitä "näyttelykoiria" (?) Aikanaan omat koirani olivat molemmat SF K&MVA, mutta ei se tehnyt niistä käyttölinjaisia, vaan se oli minun omaa aktiivisuuttani, että moiset tittelit saivat. Aivan yhtä hyviä hovawartteja (myös käyttöpuolelle) olisi niiden sisaruksista ollut, mutta sehän on kiinni omistajasta. Tai jos pentueessa on 10 pentua ja myöhemmin esim. kahdella on käyttötulos (rimaa hipoen) niin onko koko pentue käyttölinjainen. On aivan eri asia jos lähes koko pentueella alkaa olla tuloksia ja mieluummin useassa sukupolvessa, sitten voidaan jo puhua käyttölinjasta, missä kulkee jo geeneissä hyvät työskentely taipumukset.

Puhutaan käyttöhoffeista sitten, kun niitä näkyy tuolla virkakoirina ;) Toivon, ettei ikinä tule sitä tilannetta mitä esim. tapahtui saksanpaimenkoiralle tai collielle, kun siirryttiin kahteen leiriin.

Elikkä meillä on YKSI hovawart -linja ja se käy kaikkeen mitä me ihmiset älytään keksiä :D Koirat on yksilöitä, toisilla on pinnaa ajaa pelto-/metsäjälkeä, toisilla vauhtia agilityyn tai viestiin.  Monta hovawarttia on mukana myös vapaaehtoisen pelastuspalvelun tehtävissä (ns. oikeissa töissä) ja arvokasta työtä tekevät kaverikoirat. Mutta hoffi on myös maailman ihanin kodinvahti. Ainakin minulla ja suurimmalla osalla suomalaisista kasvattajista.