Koirien luonteet on niin erilaisia, niin kuin meillä ihmisilläkin. Jos minut pitäisi testata Stockmannin hulluilla päivillä olisi hermorakenne taatusti -3. Inhoan yli kaiken tuollaisia tungoksia.

Olen jutellut Bebelin omistajien kanssa ja pohdittu Hetan käytöstä luonnetestissä. Heta on ihan kotikoira, jonka kanssa ei juuri muualla käydä kuin ulkoilemassa. Sillä ei ole mitään kokemuksia erilaisista tilanteista ja kun yhtäkkiä nykästään testiin, toinen koira ei ole mukana ja emäntäkin häipyy. Sitten tulee erilaisia kuormittavia tilanteita... No joo rauhallinen varma koira selviää helposti noista, mutta vilkas ja temperamenttinen koira, joka on vielä hieman pehmeä, menee vähemmästäkin lukkoon. Hetan omistajat tietävät, mitä on omistaa hermorakenteeltaan oikeasti heikko koira, aiemmasta kokemuksesta ja siksi olenkin iloinen,että heidän mielipiteensä on täysin eri, kuin mitä testi näytti. Sehän on tärkeintä miten koira normaalielämässä käyttäytyy, kuin miten se toimi testissä.

Jos esim. ajatellaan Biskayaa +250p, joka elää Helsingin keskustassa, Mannerheimintiellä ja ulkoilee siellä pennusta asti, kulkee koirakentillä, ulkoilee koirapuistoissa. Kun taas Heta asustelee Keravalla rauhallisella asutusalueella. Lähtökohdat näillä koirilla on ihan erilaiset. Tämä ihan sillä, ettei luonnetestipisteitä tuijoteta laput silmillä, vaan myös sitä millainen koira on normaalielämässä :) Kasvattajana minä tietysti tarkastelen myös noita pisteitä, mutta vaikka Balladea ei ole testattu, halusin sen jalostukseen juuri luonteen takia. Sekin on hyvin temperamenttinen ja vilkas, mutta siinä on jotain jämäkkyyttä, mikä minua miellyttää. Sillä on erittäin voimakas taistelutahto. Koira, jonka häntä ei laske koskaan. Se vahtii pentuja hyvin voimakkaasti ja jouduin sitä kieltämään turhasta haukusta, se tuijotti mua sen näköisenä, että älä yhtään hypi mun silmille. Mutta silti tervepäinen, kun annoin sille selkeän merkin poistua paikalta, se poistui. Joskus muistan lukeneeni hovawartin rotumääritelmästä "omistajansa kädessä pehmeä, mutta vieraalle kova" tässä koirassa se toteutuu. En yhtään ihmettele, että tämä on joskus yrittänyt pomotella kotona, mutta tervepäisenä koirana, se tietää nykyään paikkansa laumassa.

Kuitenkin on tärkeintä muistaa, että se koira ei muutu sen kummemmaksi testin jälkeen kuin ennen sitä :)

 

Pennut kasvaa paukuttaa menemään. Kaikilla ei ole vielä silmät auenneet. Pieni merkkariuros on ainoa, jolla silmät on kunnolla auki, no se on muutenkin vilkkaampi ;) Muutamana aamuna on jo pientä painia ollut havaittavissa ja minut ne jo tunnistaa.